Gravstenar finns i alla möjliga format och storlekar, och det är inte alltid så lätt att bestämma sig för vilken gravsten man vill ha. Och det är inte heller ett beslut som man bör stressa fram, med tanke på att gravrättstiden är 25 år, och stenen ska stå där minst lika länge.
Gravstenen fungerar som ett minnesmärke under lång tid framöver, så därför är det viktigt att det blir precis så som du vill ha det. Du kanske vill ha en personlig prägel på gravstenen, någon speciell text som kompletterar det brukliga, som namn och datum för födelse och död.
Material och utseende
Det vanligaste materialet i gravstenar brukar vara granit av olika sorter. Beroende på sort har graniten olika utseende när det gäller färg, egenskap och utseende. Andra material som kan vara aktuella är skiffer, marmor, kalk eller natursten. Det finns också gravstenar som tillverkas av glas.
Den stående gravstenen är den vanligast förekommande, men man kan också få den som liggande, t.ex. i form av en uppslagen bok, eller som en enkel stenplatta med runt, hjärtformat eller rektangulärt utseende.
Men det måste inte absolut vara en gravsten. Om de anhöriga så vill, kan man låta gravvården utgöras av t.ex. ett traditionellt gravkors.
Hur får en gravsten se ut?
En gravsten kan se ut på mängder av olika sätt, i avseende på storlek, färg, form och material. Men varje enskild begravningsplats har sina egna bestämmelser om vad som är tillåtet just där. Dessa bestämmelser talar om vilka mått som gravstenarna får ha och även på vilket sätt de får utformas. De företag som tillverkar gravstenar har ofta koll på vilka bestämmelserna är hos de olika församlingarna.
Ett normalt mått på en gravsten (stående) är ungefär 70 x 50 cm.
Det finns också olika sätt att bearbeta materialet i en gravsten. Vilket sätt stenen bearbetas på har betydelse när det kommer till skötsel av gravstenen, förutom att det har olika visuella effekter.
- Råhuggen sten: Om ytan är råhuggen innebär det att stenen får ett ojämnt och grovt utseende. Här väljer man ofta att försänka texten för att öka läsbarheten.
- Finhuggen sten: Här blir ytan fortfarande ojämn och lite ”rå”, men inte lika grov som på en råhuggen sten.
- Mattslipad sten: Stenen slipas tills ytan är helt slät med ett matt utseende.
- Polerad sten: När ytan poleras blir ytan helt slät och glansig och får ett nästan lackat utseende. En polerad yta är den som är lättast att hålla ren och det räcker oftast att bara torka av den med en trasa.
Vad kostar en gravsten?
En gravsten hamnar ofta på ungefär 10 000 kronor när den är färdig. Vill man lägga till extra text, en dekor, förgyllning med bladguld eller annat tillägg tillkommer kostnad för detta. Väljer du en liten gravsten kan det ofta bli frågan om ca halva kostnaden.
Hos Svenska Kyrkan kan man också köpa gravstenar som blivit kvar efter att gravrätten löpt ut för en annan grav. Kostnaden brukar ligga på upp till en tusenlapp, och sedan tillkommer kostnaden för att låta någon slipa ner stenen och gravera in ny text & dekor.
Att välja gravsten
Om du inte har någon som helst aning om vad du ska välja, och inte vet var du ska börja titta, är ett bra tips att söka upp en begravningsplats och strosa runt ett tag. Du kommer att se mängder av olika typer av gravstenar, och kanske någon eller några av dem fångar ditt intresse. Ta gärna med en kamera och fotografera de olika modellerna.
Innan du beställer en gravsten: tänk på att kyrkogårdsförvaltningen måste godkänna den.