Ska man trycka upp ett begravningsprogram till ceremonin eller inte? Det är många som funderar över om det är nödvändigt, att det kanske är en onödig kostnad. Och självklart är det inte alls så att man måste ha ett program, men att dela ut ett tryckt begravningsprogram fyller faktiskt flera funktioner.
Vägledning för gäster
Många av de gäster som kommer till begravningen har förmodligen aldrig varit på en sådan ceremoni tidigare. I det läget är det lätt att man känner sig lite vilsen och inte vet riktigt vad man förväntas göra i de olika momenten. Men om man får ett begravningsprogram i handen när man kommer, så blir det enklare att följa med i ceremonin, och man slipper fundera så mycket på vad som ska hända.
I programmet kan man dessutom ange personliga saker om den avlidne, förutom namn och födelsedata, och även hur ceremonin lagts upp och vilka som medverkar med t.ex. sång och tal.
Ett begravningsprogram blir till ett minne
Det tryckta programmet fungerar inte bara som en vägledning till osäkra begravningsgäster. Det är också många som sparar programmet och tar med sig det hem som ett vackert minne av både ceremonin och den bortgångne.
Hur ser ett begravningsprogram ut?
Svaret på den frågan är naturligtvis: hur vill du att det ska se ut? Beroende på hur mycket information du vill ha med, kan ett begravningsprogram ha 2, 4 och ända upp till 8 eller 10 sidor. Förutom det självklara, det vill säga namn och födelsedata på den avlidne, de olika momenten i ceremonin och vilka psalmer, sånger eller andra framföranden som är med, så kan du lägga till information om den döde, minnen ur livet, en dikt till avsked och mycket annat.
Det finns webbplatser på nätet som är specialiserade på begravningsprogram, där du enkelt designar ditt program, och beställer direkt på hemsidan. Men även med ganska små baskunskaper om dataprogram är det inte så svårt att göra ett eget program hemma vid datorn.
Här är ett litet exempel på hur ett begravningsprogram i en kristen begravning kan se ut:
Klockringning
Markerar att ceremonin inleds
Inledningsmusik på orgel
Spelas ofta av församlingens kantor
Griftetal
Ett griftetal brukar innehålla lite om det liv den döde levt och tankar kring det kristna hoppet
Bön
Överlåtelse
Prästen överlåter den döde i Guds händer
Dikt och kärlekens band
Prästen eller en annan person läser
Musik
Egen vald musik eller psalm
Förslag på begravningsmusik kan lämnas av anhöriga
Bibelord och bön
Prästen läser begravningsbönen
Tal
Här kan någon ur familjen eller prästen läsa upp ett tal
Välsignelse
Prästen ber om välsignelse över församlingen
Avslutande musik
Under tiden avslutningsmusiken spelas bärs kistan ut för att gravsättas. Prästen lyser frid över den avlidne.